/Cibi Braun – antrenorul cu peniță de scriitor

Cibi Braun – antrenorul cu peniță de scriitor

Azi am trecut pe lângă un anticar și mi s-a lipit de mână o carte. Este scrisă de eruditul antrenor de fotbal Cibi Braun, cel care, în carieră, a pregătit pe Juventus, Sportul Studențesc, Rapid, Dinamo și Steaua (nu neapărat în această ordine).

Cartea este scrisă într-o cheie foarte prietenoasă, ceea ce relevă talente evidente de narator ale autorului. Sau poate savoarea poveștilor este atât de puternică încât pe mine m-a cucerit.

Iată câteva exemple rupte din text.

Cibi Braun povestește cum a debutat la AMEFA Arad. A prins trenul echipei mari, într-o deplasare la Brașov, pentru că nu a venit un titular. Avea 15 ani și jumătate, iar la întoarcere a luat o bătaie zdravănă de la tatăl său, care fusese între timp la secția de poliție să îl declare dispărut.

A fost împrumutat la CAO Oradea, în 1932, pentru un turneu de 2 jocuri în Franța, care, la insistențele impresarilor, s-a prelungit pentru… 25 de meciuri. În cele 3 luni de peregrinări prin Franța și Africa, bihorenii au jucat în bastionul Legiunii Străine, la Sidi Bel Abes. În echipa locală erau și militari care jucau foarte dur. Cibi i-a pus o talpă unuia, după care a aflat că acesta era timișorean.

Tot Cibi Braun povestește cu un har aparte cum s-au introdus barele rotunde, iar arbitrul Popescu-Alună a acordat un gol deși mingea a sărit din transversală înapoi în teren. Pentru această ispravă, cavalerul fluierului a fost suspendat trei luni.

E tare și povestea meciului România – Cehslovacia. În staff, alături de Braun, era și marele Giussy Baratky. Acesta îl școlise pe Carol Bartha cum să execute loviturile libere. Atacantul nu prea mersese în acel meci. În minutul 89, ne-a fost acordată o lovitură liberă, pe care s-a hotărât Bartha să o execute. Pe bancă, plin de emoție, Baratky a spus că îi va face ghetele cu cremă elevului său, dacă marchează. Acesta a înscris cu un șut magistral, după care a venit în fugă la bancă pentru a-i mulțumi maestrului și pentru a-i spune că îi va face pantofii cu cremă, drept mulțumire pentru ucenicia primită.

Astfel de episoade vii, foarte suculente, abundă în carte. Cibi Braun are ce povesti și o face într-un mod deosebit. Cartea este organică, dacă termenul nu este prea pretențios. Cartea te prinde și efectiv nu te lasă până nu o citești până la capăt.

Cred că acesta este, pentru un scriitor, cel mai sincer și mai frumos compliment.

Lucrarea poartă titlul ”Fotbalul poveste veche” și a fost tipărită la Întreprinderea poligrafică din Galați, în anul 1981.

Lectură plăcută!

TAGS: