/Petre Stroe (probabil) cel mai în vârstă antrenor în activitate

Petre Stroe (probabil) cel mai în vârstă antrenor în activitate

CS Metrorex se poate mândri, pe bună dreptate, cu faptul că are în colectivul antrenorilor un maestru octogenar care încă vine la sală cu plăcere și deslușește copiilor tainele luptelor.
 
Petre Stroe, în vârstă de 84 de ani, nu se gândește la retragerea din cariera de antrenor, cu toate că, alții, la această vârstă, sunt deja străbunici.
 
Petre Stroe are o poveste de viață aparte. A fost descoperit ca sportiv de Dumitru Hâtru, la Ploiești. A început să practice luptele la Departamentul de muncă Teleajen, acolo unde își satisfăcea stagiul militar. De aici a făcut pasul spre Șantierul Ploiești, echipă cu care, la debutul în prima divizie, a fost vicecampion național. Un an mai târziu, șantieriștii prahoveni deveneau campioni naționali, cu Petre Stroe titular incontestabil.
 
Tot grație lui Dumitru Hâtru, eroul nostru a ajuns la Rapid București, club pentru care, la categoria mijlocie, stilul greco-romane, a cucerit o medalie de argint în competiția individuală, la Campionatele Naționale, plus un bronz la Campionatele Internaționale ale României. Echipa feroviară, cu Stroe în garnitură
 
De la Rapid a trecut la Steaua unde, din motive politice nu a putut fi încadrat, rămânând doar voluntar. Multiplu campion național cu echipa militară, Petre Stroe a adus de trei ori punctul decisiv, în lupta pentru supremație.
 
A plecat apoi, ca antrenor, în SUA, unde timp de 18 ani a pregătit lotul național, obținând o medalie olimpică de bronz și un titlu mondial la lupte greco-romane. În America, lui Petre Stroe i s-a decernat o distincție rară, Colanul de Aur, pentru meritele deosebite în activitatea de promovare a luptelor.
 
S-a întors acasă în 1991, aducând cu sine saltele de luptă din America. A dotat, cu acestea, sala de lupte a CS Metrorex, club la care a înființat secția de lupte. În cei 26 de ani de activitate a obținut, cu elevii săi, 23 de titluri naționale și 15 titluri internaționale. La Campionatele Europene a avut doi medaliați, pe Constantin Matei (argint) și pe Bogdan Chelaru (bronz). Echipa de juniori-tineret a CS Metrorex a fost de două ori campioană națională și de patru ori pe podium, cu Petre Stroe la timonă.
 
Constant, elevii lui Petre Stroe de la CS Metrorex, au fost selecționați la loturile naționale ale României. Ultimele exemple sunt Emil Constantin, Cătălin Surugiu, Cristian Constantin sau Cezar Costea, toți inițiați și crescuți de Petre Stroe. De asemenea, mulți alți sportivi ai săi au ajuns antrenori sau oameni realizați pe plan profesional, în alte domenii.
 
Petre Stroe nu a renunțat la pasiunea sa de o viață și vine zilnic la sala de antrenament de la Stația Piața Unirii 2 din București. Acum greutățile financiare sunt mari, iar copiii nu mai sunt atrași de sportul de performanță. Petre Stroe se confruntă cu aceste dificultăți, dar nu renunță, făcând și acum, la 84 de ani, ceea ce îi place. Petre Stroe este, probabil, cel mai vârstnic antrenor în activitate din România.
 
Petre Stroe este maestru al sportului și antrenor emerit, fiind unul dintre oamenii cu care CS Metrorex București se mândrește în mod deosebit.
 
La Mulți Ani și multă putere de muncă maestre!
PS CS Metrorex București este un club sportiv cu 8 secții distincte, finanțat de către Unitatea Sindicatul Liber Metrou București. Despre tezaurul subteran, sălile de sport de la stația Piața Unirii 2, voi reveni într-un alt material…