/Universiada – leac contra prostiei

Universiada – leac contra prostiei

Între 19 și 30 august, în Taipei are loc o nouă ediție a Universiadei de vară. România participă cu o delegație compusă din 91 de sportivi. Se va concura la atletism, haltere, tenis de masă, înot, sărituri în apă, gimnastică, scrimă și judo. În plus, față de aceste probe individuale, România are echipe masculine universitare de volei, baschet și polo.

Republica Moldova trimite la Universiada asiatică un număr de 13 sportivi, care vor concura la atletism, tir cu arcul, taekwondo, haltere și judo.

Acum să revenim la duritatea titlului. La nerostita întrebare a cititorului, răspund eu tot cu semne de întrebare. De ce Universiada, care este a doua manifestare ca amploare planetară după Jocurile Olimpice, nu se bucură de aceleași drepturi? Nu mai știm că sporturile au plecat din școli și că legătura între aceste două entități de valoare social- (sport și școală) este indisolubilă?

Să recunoaștem prieteni: nu ne pasă de Universiadă și de valorile ei. Nu mai știm că România a fost gazdă a unor Universiade (de iarnă și de vară) și nici nu bănuim care au fost marile avantaje ale acelor eforturi organizatorice. Poate odată voi reveni cu un material documentar extins asupra acestui subiect.

De ce cred eu că Universiada este leac contra prostiei? Tocmai pentru că mi-aș dori ca sportul să nu mai fie asociat cu prostia în stare brută, reductibilă doar la imediatul material al conturilor bancare doldorosite cu bani nemunciți. Sportul ar trebui, cum se întâmpla odinioară, să fie apanajul elitelor, iar practicanții lor să aibă anumite praguri sociale de depășit, pentru a le fi permis accesul în sacralitatea arenelor.

De aceea voi promova Universiada, atât cât voi putea. Deoarece am ajuns să am alergie la prostie și să o recunosc de prea multe ori zilnic, în imediata mea vecinătate și într-o îngrozitoare diversitate a formelor ei de manifestare.

A mai contat, în luarea deciziei de a redacta acest material, faptul că, după cum mi-au spus niște prieteni care știu să caute prin cotloanele wordpress, cititorii platformei mele ar fi, majoritatea, din ăia cu facultăți făcute pe bune.

Mă bucur mult de participarea României și Republicii Moldova la Universiada de vară și sper ca ambele delegații să vină acasă cu medalii. Mă bucur și deoarece ”nemulțumirile” Chinei nu au afectat intenția românilor și moldovenilor de a ajunge în Orientul Îndepărtat, pentru a concura sub frumosul auspiciu al sportului universitar.

Hai să închei rotund și să revin la limbajul oficial.

La Universiadă au drept de participare sportivii care sunt studenți, masteranzi sau doctoranzi, ori au absolvit o formă de învățământ superior în anul universitar recent încheiat. O altă regulă pentru participare este ca sportivii să nu depășească vârsta de 28 de ani.

Delegația României se deplasează în Taiwan grație eforturilor Ministerului Educației Naționale, prin Federația Sportului Școlar și Universitar. La selecția sportivilor, FSSU a cooperat cu federațiilor sportive naționale.

Mult succes!

PS – Universiada poate fi urmărită pe TVR HD și pe Eurosport.