/Despre rugby de la Antipozi până la Năvodari

Despre rugby de la Antipozi până la Năvodari

Am să comasez într-un singur material cam ceea ce s-a petrecut în minunata Lume a Ovaliei, în acest week-end.

Evenimentul principal a fost, desigur, debutul The Rugby Championship. Noua Zeelandă a mărșăluit literalmente la Sydney, contra marii rivale Australia, pe care a învins-o categoric, cu 54-34. Ca să vă faceți o imagine a netei dominării marca All Blacks, pot spune că dubla campioană mondială în exercițiu a oprit motoarele la 54-6, permițând Wallabies să îndulcească amarul prin patru eseuri. Asta după ce All Blacks marcase 8 încercări dintre care două după intercepții. Partea predilectă de atac a fost stânga, iar jocul Noii Zeelande nu găsește, în al meu vocabular, un superlativ.

Australianul Curtis Rona a debutat cu acest prilej, iar Noua Zeelandă a stabilit un record de eficiență în meciurile directe cu Australia, prin suma de 54 de puncte. Cuvintele mele sunt de prisos. Mai bine atașez un link cu meciul care poate fi urmărit integral:

Frumos a fost și meciul Africa de Sud – Argentina, între două echipe care știu rugby, sunt tehnice, disciplinate și organizate. Replica sud-americanilor a fost pe măsură, iar jocul lor cu piciorul i-a dat peste cap la primul eseu pe Springboks. Gazdele au avut câteva momente magice, cu o circulație a balonului deosebit de rapidă și precisă. Victoria lor este meritată, iar noi salutăm debutul lui Curvin Bosch.

Meciul poate fi urmărit integral mai jos:

 

Etapa viitoare înseamnă de fapt returul acestei manșe inaugurale, cu Noua Zeelandă – Australia și Argentina – Africa de Sud.

De semnalat că s-a schimbat sistemul de acordare a bonusului ofensiv. S-a împrumutat parțial sistemul francez, astfel că bonusul ofensiv îl ia echipa care marchează cu trei eseuri mai mult decât oponenta. La Sydney raportul eseurilor a fost 8-4 pentru All Blacks, deci bonus ofensiv, în timp ce Africa de Sud a avut un scor al încercărilor de 4-2, ratând acest obiectiv. Bonusul defensiv rămâne în marja de 7 puncte, aici fiind diferența față de ce au adoptat în hexagon, acolo unde pentru bonus defensiv ai nevoie de un eșec la maximum 5 puncte.

Afirmația unuia dintre cititorii mei este valabilă: interesantă va fi bătălia pentru locul secund. Noua Zeelandă nu are adversar, momentan, pe planetă.

CSM Știința Baia Mare a câștigat Cupa Regelui

Felicit din suflet echipa maramureșeană după 23-14 cu Steaua, în ultimul meci al Cupei Regelui. Păcat că succesul lor a fost umbrit de o organizare defectuoasă, indusă de forfait-ul de ultim moment al celor de la CSM București. Astfel, steliștii au jucat, într-un sistem triunghiular, două meciuri afară, iar Timișoara două acasă.

În plus, Dinamo și Universitatea Cluj, care au jucat în play-aut, s-au clasat la final sub CSM București, de facto așezată pe locul 4.

CS Năvodari campioană națională la rugby 7

Ole, ole, ole, oleeeee…

CS Năvodari este campioană națională la rugby 7, aducând orașului celor care odinioară țeseau năvoade pescărești, primul titlu din istorie la un sport de echipă. Pe Stadionul Flacăra s-a disputat ultima etapă, pe care CS Năvodari a câștigat-o, chit că avea un avans destul de mare de puncte înainte de turneu.

Să explic, deoarece nu există prea multe surse în acest sens, cum s-a întocmit clasamentul final. La fiecare turneu (au fost trei în total) s-au acordat bonificații pentru clasarea în ierarhia de rundă. Astfel, câștigătoarea a luat 21 de puncte, finalista 18, echipa de pe locul 3 15 puncte și tot așa, scăzând câte trei, până la locul 8, căruia nu i s-a acordat vreo bonificație. La aceste puncte s-au adăugat și meciurile susținute, câte patru pentru fiecare echipă, în fiecare turneu. Victoria a fost răsplătită cu trei puncte, egalul cu două puncte, iar eșecul cu unul. Neprezentarea, cazul celor de la Buzău în runda de debut, a însemnat acumularea a zero puncte în întregul turneu.

Am ceva prieteni și cunoscuți la Năvodari, așa că îi felicit din suflet, cu sinceritate, pentru acest titlu. Totuși, nu mă pot abține să nu spun că o competiție la o disciplină olimpică ar fi trebuit, după mine, să aibă la start și echipele din primul eșalon valoric. M-am bucurat însă că Sportul Studențesc a întregit tabloul după ce Mănăștur spusese pas.

Pentru amatorii de statistici, rezultatele ultimului turneu și clasamentul final al Campionatului Național de rugby 7, ediția 2017:

Grupa A:
CS Năvodari – Tomitanii Constanța 14-12 (0-12),
Știința Petroșani – Stejarul Buzău 17-5 (12-0),
Tomitanii Constanța – Stejarul Buzău 33-14 (19-7),
CS Năvodari – Știința Petroșani 40-7 (28-0),
Știința Petroșani – Tomitanii Constanța 0-12 (0-5),
Stejarul Buzău – CS Năvodari 14-31 ((7-19).
Grupa B:
RCM Galați – Sportul Studențesc 28-19 (14-19),
CSU AV Arad – RC Bârlad 0-29 (0-19),
Sportul Studențesc – RC Bârlad 0-45 (0-17),
RCM Galați – CSU AV Arad 12-12 (7-5),
CSU AV Arad – Sportul Studențesc 42-12 (28-0),
RC Bârlad – RCM Galați 19-7 (7-0).
Partide de clasament:
Finala locurilor 7-8, Stejarul Buzău – Sportul Studențesc 28-5 (14-5),
Finala locurilor 5-6, Știința Petroșani – CSU AV Arad 28-7 (21-0),
Finala locurilor 3-4, Tomitanii Constanța – RCM Galați 17-5 (7-5),
Finala locurilor 1-2, CS Năvodari – RC Bârlad 21-7 (7-7).
Clasamentul cumulat, la finele competiției:
1. CS Năvodari 82 de puncte
2. RC Bârlad 73
3. Știința Petroșani 67
4. RCM Galați 66
5. CSU AV Arad 53
6. Tomitanii Constanța 43
7. Stejarul Buzău 26
8. Sportul Studențesc 20