/Eu susțin FC România Bruxelles

Eu susțin FC România Bruxelles

Sâmbătă seară am avut de comentat, la Look TV, un meci din campionatul Belgiei. Un aparent banal Charleroi – Zulte Waregem s-a transformat într-un meci cu final interzis cardiacilor, care mi-a stârnit o poftă de vorbă teribilă. Faze multe, goluri frumoase, răsturnări de scor, ce să mai, tot tacâmul. Charleroi a câștigat cu 3-2, după ce a fost condusă cu 1-0 și 2-1.

Dar nu despre cronica meciului am să vă povestesc, ci despre altceva. Nu mă voi lega de ziua de naștere a marelui argeșean Nicolae Dobrin, deși am făcut o acoladă în cronica sonoră.

În comentariu am ”strecurat” o mică povestioară despre o echipă de fotbal, FC România Bruxelles, care evoluează în ligile inferioare belgiene. Nu mai știu cum ne-am găsit (deh, Facebook să trăiască), dar de ceva vreme vorbesc cu unul dintre inițiatorii proiectului, suceveanul Dan Fodor.

Echipa este compusă exclusiv din români plecați la muncă în Belgia. Știu că la un moment dat chiar mă invitaseră, eventual să comentez un meci de Belgia. Sper ca invitația să nu se închidă până m-oi hotărî eu să mă urnesc de acasă.

Hai să nu mai lungesc vorba. Echipa asta, FC România Bruxelles, mi se pare extraordinară și specială. Va debuta pe 27 august în Liga Regală Flamandă, pe terenul câștigătoarei de anul trecut, FC Berety. Inițial, meciul trebuia să fie găzduit de românii din Belgia, însă aceștia au acceptat inversarea de program, deoarece la Beert este sărbătoarea orașului. Drept recompensă, forul care organizează a permis FC România Bruxelles legitimarea a patru jucători noi, vineri seară, după ce termenul regulamentar se epuizase.

Dan Fodor, într-o română curată, cu accent sucevean, nealterată de franțuzisme ieftine sar de r-uri graseiate artificial, mi-a spus că ei vor lupta pentru victorie, pe teren străin, din două motive. Aici vă rog să măriți un pic atenția, deoarece justificările mi se par de-a dreptul geniale.

FC România Bruxelles va da totul pe teren deoarece pe 31 august este Ziua Limbii Române, iar echipa vrea să dedice victoria acestui simbol autentic românesc.

FC România Bruxelles va da totul pe teren deoarece unul dintre jucători, brăileanul Valentin Mocanu se căsătorește fix pe 27 august, acasă, pe țărmul danubian, iar colegii vor să îi dedice victoria. Probabil omul se află acum la petrecerea burlacilor, dar speră ca mâine, în plină horă, să intre live cu Bruxelles-ul via Skype și să îi anunțe pe chefuitori că FC România Bruxelles a câștigat la Beert.

Astfel de chestiuni, fără patetisme ieftine, mi se par fantastice. De aceea mi-am permis dreptul de a vorbi într-un comentariu de Belgia, despre FC România Bruxelles, o echipă mică, dar care, la nivelul imaginii României și a românilor în Belgia rivalizează, ca randament, cu Ambasada și cu Institutul Cultural.

Baftă multă băieți și sper ca la următorul meci comentat să anunț și eu victoria voastră.

PS Dragi cititori, dacă mai aveți știință de așa echipe, vă rog spuneți-mi și cu siguranță voi aborda subiectele respective…