/Marginalii ovale…

Marginalii ovale…

Mereu m-am simțit confortabil în comunitatea ovală, adică de rugby. Așa că sper să citiți cu plăcere acest amalgam de informații, grupate sub aceeași cupolă. Am să încerc să respect ordinea cronologică a evenimentelor.

All Blacks a câștigat Bledisloe Cup

Etapa a doua a The Rugby Championship a avut dimineață o confruntare superbă, între Noua Zeelandă și Australia. Deși au luat o bătaie crâncenă, acum o săptămână, Wallabies au jucat în această deplasare și au condus la pauză cu 17-14. Până la urmă dubla campioană mondială și-a făcut jocul obișnuit și a câștigat meciul cu 35-29, bonusul defensiv fiind al oaspeților.

Oricum, matematic, All Blacks este câștigătoarea Bledisloe Cup, de fapt își prelungește supremația, înaintea celei de-a treia dispute cu Australia, programată după turneu. În această seară, Argentina joacă acasă cu Africa de Sud și cred că Pumele vor face un meci mare. Vom vedea…

A început Superliga… 

Bună-rea, e a noastră și ne mândrim cu ea. CSM Știința Baia Mare a învins Clujul într-un meci fără istoric, cu 59-5. Apoi a urmat un egal între CSM București și Poli Iași, 22-22, după ce tigrii au avut 17-6 și om în plus 10 minute. Cam dezumflată CSM după această remiză.

Am fost crainic la Steaua – Dinamo. Meci frumos, spectaculos, cu Bratu în mare formă, marcând două eseuri în trei minute. Steliștii mai buni și mai organizați, au meritat victoria. Mă bucur mult pentru debutul ca antrenor al lui Dănuț Dumbravă, victoria fiind una de moral pentru el și pentru militari. Scorul final a fost 27-19 pentru Steaua, cu raport al eseurilor de 4-3.

Prin repriza a doua, mi-a venit în minte o joacă de cuvinte. Și cum aveam microfonul în mână, am scornit că sezonul este unul special pentru steliști, deoarece la anul se vor împlini 7 decenii de la momentul 1948, atunci când echipa de rugby a Stelei câștiga primul titlu din istorie. Spectatorii au aplaudat informația, dar eu am crezut că o mică parte din gest a fost îndreptată și către mine. Este pentru prima dată când am parte de asemenea moment, ca crainic (nu ”vă râdeți” că e voită cacofonia).

Gestul acesta al comunității ovale parcă m-a făcut să-mi ”clatin” o decizie pe care eram absolut sigur când plecasem de acasă. Știu că aceste rânduri vor aduce din nou solicitări de puncte de vedere argumentate fals, pentru că căpitanul Cutărițu (aici o fi tot voită cacofonia?) vede doar până la vârful nasului. În fine… A fost și un episod mai puțin obișnuit, cu Ștefan Demci în prim-plan, asupra căruia voi reveni pe săptămână.

Să nu uit și de Timișoara care a luat bătaie la Saracens cu 49-0, dar, după spusele lui Petru Clej (părere care nu are nevoie de verificări suplimentare),jocul bănățenilor a fost onorabil.

Am stat la meci, în Ghencea, lângă vechiul meu cunoștinț Marius Raczek. De la el am luat și poza cu grămada ordonată. Probabil că îl va da afară de la Federația Română de Rugby după acest material, dar nu mă pot abține să nu mă distrez un pic.

Start și în Top 14

Somptuoasa competiție a elitei franceze s-a pus în mișcare. Oyonnax a făcut egal cu Toulouse, 23-23, cu eseu marcat de Vali Ursache, în prima repriză, pentru nou-promovata de la poalele Alpilor. Deocamdată, dinspre Toulouse, nu răzbat vești despre perfectarea transferului în cazul lui ”Ionică” Van Heerden, dar sunt cu ochii pe ei.

Castres, fără Mihăiță Lazăr convocat, a pierdut cu bonus defensiv, la Racing Metro, cu 25-21. Altfel, rezultate înscrise în sfera normalului:

Brive – La Rochelle 10-19

Montpellier – Agen 48-19

Stade Francais – Lyon 16-25 ???

Acum se joacă Bordeaux – Clermont, bomboana de pe tort. E pauză iar la gazde joacă prietenul meu moldovean Vadim Cobîlaș. Nu mai am răbdare să se termine, deoarece ”ard” de nerăbdare să scriu despre rugby.

Dacă v-a plăcut (și chiar vă rog să-mi răspundeți sincer) voi continua în aceeași notă redacțională…

Ovale, ovale, ovale…

TAGS: