/Lansare de carte în handbal

Lansare de carte în handbal

Este cam târziu, dar fac totuși anunțul. Cine știe, poate îi este util cuiva care citește cum zgârii eu hârtia electronică. Posibil ca știrea să fie exclusivitate, deoarece personal nu am mai văzut-o pe nicăieri. Dar nu această catalogare mă interesează neapărat, ci informarea voastră, stimați cititori.

Pe 1 septembrie 2017, la Librăria ”Mihail Sadoveanu” din București, cu începere de la ora 17.00, are loc lansarea cărții ”Antrenorul de aur” semnată de către Horia Alexandrescu. Volumul îl are în centrul atenției pe legendarul antrenor de handbal Constantin ”Pilică” Popescu, a cărui carieră chiar înseamnă o superbă poveste.

Acest volum este un cadou deosebit pentru antrenorul care, ce frumoasă coincidență, pe 3 septembrie va împlini vârsta de 89 de ani. Constantin ”Pilică” Popescu, dar și handbalul românesc, merită această apariție editorială.

Constantin ”Pilică” Popescu a renunțat la handbal, ca practicant, încă din vremea studenției, dedicându-se antrenoratului. Și n-a greșit, motiv pentru care a performat la superlativ. A adus handbalului românesc titlurile mondiale la fete, varianta în 11 jucătoare, la edițiile 1956 și 1960. Apoi, chiar la București, pe zgura de la peluza de pe ”Republicii”, România devenea, sub bagheta lui ”Pilică” Popescu, campioană mondială la handbal în 7, varianta feminină.

Despre prodigioasa carieră a antrenorului se pot spune multe. Ar fi prea puțin să mă rezum doar la acest articol online. Ori ar fi incorect să vă mai dau alte detalii, deoarece vă las plăcerea de a lectura cartea. Cert este că, deși nu voi fi prezent fizic la lansare, mă bucur enorm pentru acest eveniment și abia aștept să răsfoiesc cartea.

Înainte de a încheia, vă rog să mai zăboviți pe la mine preț de câteva rânduri. Autorul este același Horia Alexandrescu care, în urmă cu mai mult de 30 de ani, îmi fermeca a mea copilărie prin volumul în care descria amănunțit traseul fotbaliștilor de la Steaua până la câștigarea Cupei Campionilor Europeni. N-o fi ea vreo capodoperă, dar acea carte are o mireasmă sentimentală pentru mine.

Despre Constantin ”Pilică” Popescu am trei vorbe să vă spun. A scris o monumentală istorie a handbalului românesc, întinsă pe două volume mai grele decât o cărămidă de mari dimensiuni fiecare. Îl văd mereu la meciurile fetelor de la Rapid. Vine cu tramvaiul, iar multă lume nu-l mai recunoaște. Este la fel de nebunește îndrăgostit de handbal ca la 21 de ani. Dovada? Păi umple cam jumătate dintr-un carnețel de tip vocabular cu scheme tactice descrise și desprinse din jocul pe care îl urmărește cu multă atenție.

În fine, ultima chestiune. Anul trecut, la Intercontinental, când am prezentat gala centenară a Clubului Sportul Studențesc, Constantin ”Pilică” Popescu a urcat la tribună în calitate de antrenor al echipei de handbal care câștiga, în 1961, Cupa Campionilor Europeni. El le-a chemat și pe fostele sale eleve, aflate în sală, iar momentul respectiv a fost unul dintre cele mai încărcate de emoție ale evenimentului.

Așadar, v-am vorbit despre un eveniment de handbal, pe care sper ca oamenii de handbal și nu numai să îl aprecieze ca atare.

Sincer, parcă îmi pare rău că nu am fost mai iute de condei să scriu eu această carte. Mă bucur însă, pe de altă parte, cu altruism, că acest volum vede lumina tiparului. Eu cu siguranță nu aveam cum să scriu la fel de bine, nefiind contemporan cu activitatea ”Bunicuțului handbal”…

Nu uitați, 1 septembrie, ora 17.00, Librăria ”Mihail Sadoveanu” București.