/Un an de alpinism cu Christoph Daum

Un an de alpinism cu Christoph Daum

Sunt foarte supărat. Nu știu de ce, pe cine să scot vinovat sau dacă este vreun om care să fie tras la răspundere. De regulă, în astfel de cazuri, cel mai simplu este să tragi în antrenor. Dar o altă regulă, măcar a bunului simț, spune că antrenorul nu este decât o za într-un lanț trofic logic al performanței.

Iar o regulă a mea spune să nu scrii când ești supărat. Deci dacă elucubrez, vă rog să mă scuzați.

Care-s certitudinile? Că ne-am asigurat biletele de telespectatori la Mondialul rusesc de anul viitor. Care-s problemele? Fiecare poate avea o ditamai lista de propuneri. Care-s perspectivele? Ei, aici e aici… Avem oare vreo perspectivă viabilă pentru următoarea campanie?

Să ne întoarcem în concret. Pe 4 septembrie 2016, Christoph Daum era pentru prima dată pe banca tehnică, la un meci oficial al României. În fața sa, la Cluj, vestitul Feleac s-a transformat într-un munte negru pe care neamțul, împins mai mult de elanul noului venit, l-a escaladat până la jumătate. Apoi Jovetic i-a dat un brânci discret, iar Stanciu i-a tăiat cordelina de siguranță. Noroc însă că antrenorul german nu ajunsese prea sus, așa că șocul n-a fost distrugător.

Pe 4 septembrie 2017,Christoph Daum împlinea un an de la debutul oficial pe banca tehnică a naționalei române de fotbal. Ce să vezi. Ghinion mare. Alt munte negru se cerea escaladat. Însă selecționerul nostru și-a măsurat cu grijă forțele, iar la baza masivului stâncos și-a făcut calculele. Și a ajuns la concluzia că nici n-are rost să încerce. Așa că s-a întors cuminte cu spatele și a plecat, lăsându-l pe năstrușnicul Jovetic cu buza umflată. N-a mai avut cui să dea brânci acum. Atacantul a câștigat o cursă în care a alergat singur, împiedicându-se doar de pietre și de crengi.

Lui Christoph Daum încă îi răsuna spart în urechi scandarea de acum trei zile, de la București: ”Demisia, demisia”. Este unul dintre puținele cuvinte românești al căror sens îl înțelege perfect. Numai că acum este altceva la mijloc. ”Ce dracu” vor țărănoii ăștia needucați? Mingea a intrat în poarta armenilor iar ei tot vor să mă dea afară? Lasă că le-o coc eu. Dacă nu sunt mulțumiți, meciul următor nici nu mai dau comanda de atac”.

Da, a fost penalty la Chipciu. Însă și dacă scoțianul ni-l dădea, nu făcea decât să ne prelungească agonia. Da, a fost ofsaid la golul muntenegrenilor, anulat în prima repriză. La TVR, Daum spune că este fericit deoarece a învățat multe lucruri despre România. Prunea se dezlănțuie în studio și pune punctul pe i: situația generală este gravă, nu doar la naționala de seniori. Oare dacă Daum este dat afară, măcar interimar avem pentru dubla din octombrie care închide trista campanie de (ne)calificare?

Mai contează toate aceste întrebări? Rămânem doar cu amintirile. Unele frumoase, de când ne calificam la turneele finale. Altele care ne vor face, poate, peste ani să zâmbim. La naționala României de fotbal a antrenat odată un alpinist…

 

TAGS: