/Lecția lui Horia Tecău despre profesionalism

Lecția lui Horia Tecău despre profesionalism

Știe toată lumea, Horia Tecău este campion al probei de dublu masculin la US Open, ultimul turneu de Mare Șlem al anului. Cumva am și anticipat acest succes, într-un articol anterior, pe care vă invit să îl recitiți, dacă doriți, la linkul următor:

http://cristianfrisk.ro/2017/09/07/horia-tecau-dubla-performanta-la-us-open/

Nu voi insista cu statistici sau cu redescrierea finalei, pe care ați văzut-o cu toții la Eurosport. Am să vă relatez doar câteva dintre aspectele care mi s-au părut că pot servi de exemplu, pentru un comportament profesionist, pe care îl dorim în România, indiferent de domeniul de activitate. Este clar că Horia Tecău a fost vioara întâi în dublul campion cu Jean-Julien Rojer. În semifinala cu principalii favoriți, Kontinen și Peers, el a închis meciul cu un as, după ce fusese artizanul unui rebreak extrem de important.

Apoi, în finala cu cei doi Lopezi, Horia Tecău a fost realmente stăpânul fileului, jocul său anticipând loviturile adverse. În game-ul care avea să aducă victoria, serviciul lui Horia a fost devastator, conaționalul nostru marcând și un as pentru 30-0. Mie mi s-a părut chiar că game-ul anterior a fost sacrificat tactic de către Tecău și Rojer, tocmai pentru ca apoi să vină rândul constănțeanului la serviciu, pentru a închide meciul. A fost și o meritată revanșă după finala olimpică pierdută la Rio, acum un an, în fața lui Feliciano Lopez și Rafa Nadal.

Deși cu un trofeu foarte prețios proaspăt adăugat în palmares, Horia Tecău a revenit la scurt timp după finală, pe terenul de tenis. Este un paradox nu? Ai câștigat finala dar turneul nu s-a încheiat. La proba de dublu mixt, una pe care tenismanul nostru o respectă enorm, el a jucat în semifinale, în parteneriat cu americanca Coco Vandeweghe.

Culmea, sau poate normal pentru el, Horia Tecău a fost jucătorul mai proaspăt al cuplului. Horia a acoperit erorile americancei încă neremontată psihic după cedarea semifinalei de simplu. Tecău a alergat după toate mingile, a reușit niște stop-voleuri excepționale, iar retururile sale au fost imparabile. Horia a mai scos din joben niște reflexe fantastice, fructificate cu lovituri a căror traiectorie a fost imposibil de parat, iar încheietura sa s-a cizelat așa de frumos, încât chiar nu îi găsim cusururi în evoluție.

Totuși, favoriții principali pe tabloul de dublu mixt, Martina Hingis și Jamie Murray, au avut ceva în plus. Sau mai bine zis s-a jucat într-o proporție de 2 contra unu și jumătate. Am crezut, la un moment dat, că Horia Tecău va putea să ia pe cont propriu semifinala și să împingă disputa în set decisiv. Nu a fost așa, însă lecția lui Horia, bazată pe momentele încifrate în textul de mai sus, rămâne valabilă din punctul meu de vedere.

Horia Tecău rămâne un jucător de tenis de top mondial cu care noi, românii, trebuie să ne gândim și de la care trebuie să învățăm. Deoarece sunt convins că semifinala de la dublu mixt a trecut pe plan secund, pentru majoritatea dintre noi, am să închei cu rezultatul final al meciului, care demonstrează, chiar și unui necunoscător, cam ce luptă a fost: 6-4, 7-6 (8), pentru Hingis și Murray. Deci un break în primul set și un tie-break lung în al doilea.

Bravo Horia, ești un campion adevărat!

September 5, 2017 – Jean-Julien Rojer and Horia Tecau in action against Bruno Soares and Jamie Murray (not pictured) in a men’s doubles quarterfinal match at the 2017 US Open.