/Taxator RATB

Taxator RATB

Azi, ca duminica, ne-am plimbat cu tramvaiul de epocă prin București. Am urcat la Depoul Victoria, am făcut o tură pe Șoseaua Ștefan cel Mare, am întors la Piața Sf. Gheorghe și apoi traseul retur.

Felicit inițiativa RATB deoarece chiar am văzut oameni mulți zâmbind în aceste călătorii. Mulți făceau poze, iar vagoanele erau înțesate de actori de la teatrul de păpuși Țăndărică sau de la teatrul Evreiesc de Stat. Așa am aflat că RATB are o mulțime de parteneriate cu instituții culturale, dar și că există o asociație sportivă înființată încă din 1933.

Am aflat și lucruri interesante, ca de exemplu că tramvaiele erau mișcate de un angrenaj cu roți dințate drepte, al cărui zgomot era inconfundabil.

Am mers prima parte a călătoriei cu un vagon construit la Electroputere Craiova în 1976, după care ne-am întors cu o mașinărie care a circulat în 1956. Acest vagon mai vechi avea o savoare aparte, fiind placat la interior cu lemn.

Am prins locul cel mai bun, cel de la taxator. L-am luat pe Ștefănel în brațe așa că toată durata plimbării am fost nevoiți să ”vindem tichete”. Oricum a fost locul cel mai bun deoarece a cam fost înghesuială.

Când s-a trezit Cătălina, neapărat a vrut și ea să ajungă în spațiul delimitat de acea tejghea transformată ad-hoc în tobă. Așa a rezultat și fotografia asta de colecție familială. Păcat că fotograful Olga, care vă asigur seamănă mai mult cu copilașii, n-a avut cum să intre în cadru.

Deja am devenit nostalgic și parcă n-a trecut așa mult din vremea studenției când tăiam în lung și-n lat Bucureștiul cu tramvaiele. Recunosc n-am prins perioada când se circula și pe tampoane după meciuri, dar oricum tramvaiele și RATB-ul au o oarecare rezonanță pentru mine…