/Tragere la sorți pentru CM Rusia 2018 (I)

Tragere la sorți pentru CM Rusia 2018 (I)

Inaugurez azi o trilaterală prilejuită de momentul zero al Campionatului Mondial de fotbal din Rusia 2018. Tragerea la sorți a avut loc azi la Palatul Congreselor de la Kremlin. Am urmărit ceremonia la TVR 1 și sper să am posibilitatea să comentez acest Mondial, ca și pe precedentul, la Moldova 1, postul meu de suflet.

Tragerea la sorți mi-a reanimat niște amintiri pe care le credeam de mult timp pierdute. În 1989, înainte de Revoluție, la televiziunea bulgară, acolo unde s-a produs alfabetizarea mea în ale sportului, am urmărit tragerea la sorți pentru Coppa del Mondo 1990. Cel mai frumos turneu final pentru mine, deoarece a fost primul ascultat în românește. Bilele le-a extras, atunci, Sophia Loren, pe lângă care satelita excitat la maximum Joseph Blatter. Noi am căzut atunci cu URSS, Camerun și Argentina. Sud-americanii urmau să joace la Napoli, unde Maradona era rege. Dar în fine, nu despre acel Mondial este vorba acum.

Voi face o radiografie succintă a grupelor, iar azi le voi aborda pe primele două, în ordine alfabetică. Rusia, țara organizatoare, va juca în Grupa A, conform uzanțelor, în calitate de cap de serie. Seria pare a fi ușoară, doar Uruguay-ul fiind un adversar demn de atenție. Cele două națiuni arabe, Egipt și Arabia Saudită, probabil că vor fi doar în excursie prin Piața Roșie. Meciul de deschidere va avea loc pe 14 iunie, pe Stadionul Lujniki din Moscova, între Rusia și Arabia Saudită. Tot acolo se va și încheia competiția, cu finala din 15 iulie. Favoritele mele la calificare sunt, în ordine, Uruguay și Rusia.

Veți spune că a fost o tragere la sorți dirijată pentru Rusia. Poate că așa este, dar aceasta reprezintă o practică veche de când lumea. Veți fi surprinși poate să aflați că la Campionatele Mondiale de tenis de masă din 1953, organizate la București, în Floreasca, tragerea la sorți a fost efectuată de celebrul iluzionist Iozefini, care astfel a făcut ca România să evite dueluri în grupe cu puternicele reprezentative din China și Iugoslavia.

Grupa B va fi o afacere a Peninsulei Iberice. Mondialul avea nevoie de spectacol și în primele etape, așa că vom avea Portugalia – Spania. Cele două vecine probabil că se vor califica braț la braț în optimi, deoarece Iran și Maroc nu au echipe suficient de solide pentru a le încurca. Primul loc în serie este imposibil de ghicit.

În episoadele următoare care, la fel, vor fi scrise cu unda de regret a absenței românești, voi încerca să sintetizez aranjamentele celorlalte grupe, precum și să aduc în discuție chestiuni care mi se par interesante.

Minivacanță liniștită!