/Gânduri de Revelion

Gânduri de Revelion

Perioada sărbătorilor de iarnă este una deosebită. Ați auzit asta de nu știu câte ori și în nu știu câte moduri. Este normal, deoarece oamenii nu seamănă la făptura exterioară, darămite la aspectul sensibilității interioare. Deci fiecare vede această perioadă în felul său.

Am să vă povestesc cum am trăit și trăiesc eu Crăciunul, Anul Nou și această binevenită vacanță.

De când eram copil, decembrie m-a fascinat cu acea magie insesizabilă la nivel material. A nu se confunda mesele îmbelșugate și brazii împodobiți cu dulciuri, cu ceea ce înseamnă cu adevărat sărbătorile.

Copil al epocii comuniste fiind, Revelionul era figura centrală a vacanței. Moș Gerilă îl cam bătea în importanță pe Moș Crăciun, acesta din urmă fiind așteptat, aproape invariabil, la țară, la bunici, după sacrificarea râmătoriului.

Pe măsură ce timpul trecea, mi se părea că intrăm într-o nouă lume. Un an nou, provocări aparte, năzuințe, vise. Reciteam ziarele și revistele colecționate în anul care se sfârșea, crezând că informațiile de acolo își pierd valoarea după resetarea calendarului. Noul An însemna o zi de relaxare după noaptea de petrecere de Revelion, programe tv bogate în scenete și glume, mese și ele doldora, socoteli financiare după plugușor, sorcovă etc.

Anii au trecut, iar în adolescență am găsit în Revelion o altă întruchipare. Aceea a unui permanent restart care îmi alimenta nemulțumirile, uneori chiar frustrările, unor nereușite din anul precedent. Iarăși, chefurile cu colegii erau doar o mască pentru ceea ce, de fapt, însemna trecerea dintre ani.

Acum, ajuns la maturitatea activă, cred că Revelionul este cel mai frumos așa cum ți-l dorești. Iar eu îl petrec muncind, chiar și ultima zi a anului, ori în prima a noului an. Sobrietatea în societate mi se pare cea mai decentă formă de respect pentru profesie, pentru familie, pentru absolut tot.

Nu vreau să bravez, dar chiar sunt mulțumit că am de lucru în perioada în care mulți vor să evadeze în vacanță. Familia, copiii care cresc, sunt imbolduri suplimentare pentru o educație sănătoasă care nu trebuie întreruptă nici de sărbători.

Desigur că sunt un idealist, dar, așa cum am afirmat-o și public, mi-aș dori imposibilul. Adică să facem din lunile anului doar decembrie. Adică să ne împăcăm cu noi înșine și să ne (re)cunoaștem limitele.

Revelionul nu este decât o bornă convențională, dar în jurul căreia avem șansa de a ne redescoperi pe noi înșine.

Poate pare un material incoerent, însă, sper, mesajul poate fi interpretat corect de o anumită parte dintre cititori.

La Mulți Ani și petrecere frumoasă de Revelion!

În 2018 vom fi aceiași! Posibilitatea de schimbare ne aparține exclusiv și nu se limitează strict la anumite perioade din an.