/Lecția irlandeză de rugby

Lecția irlandeză de rugby

Anul 2018 a început în trombă pentru iubitorii jocului cu balonul oval. Liga de rugby Pro 14 a programat tradiționalele derby-uri locale. Astfel, în perioada Crăciunului și a Revelionului, am asistat la Judgement Day (derby-uile galeze), precum și la celebra 1872 Cup. Echipele scoțiene și-au împărțit victoriile fructificând fiecare terenul propriu. Edinburgh a învins Glasgow cu 18-17, iar Warriors și-a luat revanșa cu 17-0. Al treilea meci, în noul format din Pro 14 și 1872 Cup, va decide câștigătoarea la finele lunii aprilie.

Pe 1 ianuarie, Irlanda a respirat două derby-uri de mare tradiție în rugby. Leinster a trecut cu mare greutate de Connacht, cu 21-18, în timp ce Ulster a revenit senzațional și a învins Munster cu 24-17.

Leinster a demonstrat că apărarea este cuvântul de ordine în abordarea modernă de rugby. După un joc foarte tactic, gazdele au reușit să câștige un meci a cărei ultimă acțiune s-a lungit la 30 de momente consecutive în preajma 22-ului de la Leinster. Închizătorul Deegan, autor și al unui eseu în acest meci, a dat placajul hotărâtor, terminând partida cu o impresionantă colecție de 26 de astfel de acțiuni reușite. Deegan a fost doar unul dintre cei trei apărători cu mai mult de 25 de placaje realizate. Flankerul Van der Flyer și-a trecut în cont un record de 34 de placaje, în timp ce linia a II-a Molony a doborât 27 de adversari. Absolut impresionant!

La acest joc s-a aflat și Alex Roman, prietenul de la TVR, care astfel și-a oferit un minunat cadou de ziua lui, fiind spectator de lux la lecția defensivă semnată de înaintații lui Leinster.

În celălalt derby din rugby-ul irlandez, la Belfast, Ulster a avut o revenire incredibilă în fața titratei Munster. După 0-17 la pauză, nord-irlandezii au beneficiat din plin de jumătatea de repriză pe care au jucat-o în superioritate numerică, întorcând tabela la 24-17. De regulă, la astfel de faze se comentează mult, însă inclusiv Johan Van Graan, antrenorul de la Munster, a admis că eliminarea lui Sammy Arnold, pentru placaj periculos înalt la Lealifano, a fost corectă.

Anul a început, așadar, excelent pentru iubitorii de rugby…

S-o ținem tot așa!