/Momente memorabile la al zecelea Winter Classic

Momente memorabile la al zecelea Winter Classic

Americanii sunt făcuți pentru spectacol, așa că în prima zi a Noului An nu puteam rata un nou Winter Classic. A fost cea de-a zecea ediție a jocului de revelion, organizat în aer liber, în puternica ligă nord-americană de hochei pe gheață. Mai jos voi încerca să comprim câteva momente memorabile ale acestui Winter Classic care mi-a alimentat tonusul profesional, încă din 1 ianuarie 2018.

Nici nu știu cu ce să încep, deoarece sunt o multitudine de aspecte care mi se învălmășesc în minte. Hai să o luăm cu începutul. S-a jucat pe Citi Field din Queens – New York, în fața unei asistențe contabilizate la 41 821 de spectatori. Arena aparține celebrei echipe de baseball New York Mets, iar decorul a fost unul absolut magnific. Pe lângă patinoarul amenajat, în spațiul rămas liber, organizatorii au avut minunata idee de a construi stradele cu treceri de pietoni, amplasând acolo și celebrele taxiuri galbene. Imaginea a fost, să recunoaștem, foarte inspirată, pentru tot ceea ce înseamnă societatea americană. S-au întâlnit Buffalo Sabres și New York Rangers, adică un derby local, fapt care a sporit interesul pentru acest Winter Classic aflat la moment jubiliar.

S-a jucat la 20,5 grade Fahrenheit (-6 grade Celsius), ceea ce înseamnă că a fost al doilea cel mai friguros Winter Classic, după cel din 2014. Coincidența face că și atunci, la Michigan, scorul final dintre Toronto Maple Leafs și Detroit Red Wings a fost tot 3-2, însă după șuturile de departajare. Revenind la condițiile atmosferice, să spunem că peste stadion nu s-a abătut vreo furtună de zăpadă, meciul fiind însă influențat de un soare strălucitor care a hașurat cu lumini și umbre suprafața de joc. Hocheiștii au fost nevoiți să își coloreze pomeții în stil indian, pentru o mai bună vizibilitate a pucului, în timp ce, fapt dinainte știut, suflul și respirația au fost diferite față de un joc disputat în sală. Meciul a început la ora locală 13.00, fiind o extraordinară idee de petrecere socială a primei zile din an.

Scorul vi l-am dezvăluit, parțial, ceva mai sus. New York Rangers a câștigat meciul cu Buffalo Sabres în prelungiri, scor 3-2 (2-0, 0-1, 0-1, 1-0). Rangers își păstrează invincibilitatea în meciurile desfășurate în aer liber, fiind a patra victorie din tot atâtea confruntări, după Winter Classic 2012 (cu Phyladeplhia Flyers) și cele două dispute Stadium Series din 2014 (cu New Jersey Devils și New York Islanders). Cu acest succes, Rangers și-a consolidat poziția a treia în Divizia metropolitană și locul 6 în clasamentul conferinței estice din NHL, cu 47 de puncte. De partea cealaltă, Buffalo rămâne lanternă roșie a Diviziei Atlantic și a Conferinței de Est, cu 29 de puncte, însă cu o prestație mai mult decât onorabilă în Winter Classic.

Angajamentul de start a fost precedat de intonarea imnului național, de către un grup de copii, eliberarea simbolică a câtorva vulturi, simbol american, iar apoi arena a fost survolată de o escadrilă de avioane militare într-un spectacol aerian de zile mari.

Dacă mai aveți încă forță să citiți, trecem acum și la ceva evenimente tehnice, constatate cu ocazia celui de-al zecelea Winter Classic din istorie. Antrenamentul celor de la Buffalo s-a terminat cu o serie de șuturi de departajare, iar meciul a fost cât pe ce să se termine chiar cu acest procedeu. Portarul echipei considerată gazdă, Buffalo, Robert Lehner, a apărut cu o mască în stil retro, anii 1970, oferită la încălzire de fostul goal-keeper al echipei, Desjardins. Peste aceasta, el și-a tras și căciulița cu moț folosită tot în perioada warm-up. Astfel de accesoriu a mai folosit și portarul Theodore, la Winter Classic 2013.

Primul gol al meciului a purtat semnătura aripii stângi de la Rangers, Paul Carvey. Acesta a apărut într-o fâșie de umbră a gheții și a șutat fără speranțe pentru Lehner, în minutul 4 al Winter Classic. Golul al doilea pentru new-yorkezi, marcat de Grabener, are o poveste aparte. Hayes a fost angajat în zona adversă de către J.T. Miller, a preluat elegant și a efectuat o piruetă ruptă parcă din patinajul artistic. El s-a dus spre rădăcina barei însă, astfel, și-a închis total unghiul de atac asupra porții. Trecând inertic dincolo de linia roșie, a săltat pucul din spate, peste bara transversală, încercând să îl ia la țintă pe portar, Pucul a rămas liber în fața porții goale, de unde Grabener l-a introdus în plasă, pentru un moment de magie al acestui meci savuros.

Perioada secundă a început în trombă, cu un gol în superioritate marcat de cei de la Buffalo. Ristolainen a trimis un trasor respins cu greu de portarul Lundqvist, iar Reinhart, pe fază, a marcat din lateral. În ultima repriză am asistat la un nou gol de pus în ramă. Fundașul finlandez Ristolainen, care nu înscrisese nici un gol în ultimele 27 de meciuri, a șutat năprasnic de la linia albastră. Goal-keeper-ul advers a fost mascat de traficul din fața sa, astfel că discul de cauciuc s-a dus cuminte la vinclul porții, pentru un gol de kinogramă și cel de-al doilea punct al lui Ristolainen în Winter Classic.

Golul victorios s-a marcat și el în condiții aparte. Pentru oferirea de condiții echilibrate, s-a decis ca în repriza suplimentară, la jumătate, să se schimbe porțile deoarece vizibilitatea era diferită. Imediat după ce acest lucru s-a întâmplat, Rangers a fructificat cu linia de superioritate, JT MIller fiind cel care a înscris Goal Winning Team.

Portarul suedez Lundqvist a fost, fără îndoială, omul-cheie. Pe finalul timpului regulamentar, el a avut o intervenție salvatoare la Eichel, menținând astfel egalitatea pe tabela de marcaj. El a mai avut și alte parade de efect, terminând meciul cu o statistică de 31 de pucuri apărate. Pentru vikingul dintre buturi a fost al patrulea meci câștigat cu NY Rangers în aer liber, el fiind titular în toate aceste momente memorabile pentru istoria clubului. Lundqvist a bifat victoria cu numărul 423 în NHL, ceea ce i-a permis să îl egaleze pe Tony Esposito în clasamentul all-time. Allan Vigneault, antrenorul de la New York, și-a încununat cariera cu succesul numărul 635 în NHL, ceea ce a făcut să îl depășească pe Darryl Sutter, pe poziția a unsprezecea în ierarhia de specialitate.

Buffalo este la al doilea Winter Classic pierdut la limită, după 1-2 în 2008 cu Pittsburgh Penguins. Cehul Pavelec, portar de rezervă la Rangers, a avut șansa de a se întâlni față în față cu idolul său din copilărie, legendarul cântăreț Bruce Springsteem, invitat de onoare la Winter Classic.

La noapte, în Bufalo, are loc un meci super tare, în sferturile de finală ale Campionatului Mondial U20, între SUA și Rusia.

Poate am scris prea mult despre acest Winter Classic care a avut, în dinamica jocului, destule momente de plictiseală, însă cred că noi, iubitorii de sport, cam așa ar trebui să ne începem anul.

La Mulți Ani cu multă sănătate și bucurii!