/Larry Zeidel – singurul ”român” care a câștigat Cupa Stanley

Larry Zeidel – singurul ”român” care a câștigat Cupa Stanley

Cea mai puternică ligă de hochei pe gheață din lume, NHL, pare un teritoriu interzis jucătorilor români. Recent, Balázs Peter a participat fără succes la draft, iar în trecut, tangența României cu spectaculosul campionat din Statele Unite ale Americii și Canada, a fost infinitesimală. Dacă tot este iarnă și așteptăm patinoare, măcar să vorbim de poveștile savuroase ale hocheiului pe gheață.

Totuși, neforțând nici un pic nota, ne putem mândri și noi, românii,  că avem un conațional care a câștigat Cupa Stanley. Lazarus Zeidel s-a născut la 1 iunie 1928, la Montreal, în Canada. Părinții săi erau emigranți români, de origine evreiască, plecați în căutarea unui trai mai bun, în Lumea Nouă.

De altfel, legăturile hocheistului cu România îmbracă o formă tragică. Bunicii săi, care rămăseseră în țară, au pierit în timpul Holocaustului, într-un lagăr nazist. Larry Zeidel, cum l-au botezat apoi jurnaliștii canadieni, este singurul jucător din istoria NHL, care are origini românești atestate și care a câștigat Cupa Stanley.

Zeidel a devenit jucător profesionist în 1944 și a petrecut șapte ani în ligile minore, înainte de a ajunge în 1951, la celebra Detroit Red Wings. În 1952 reușește performanța majoră a carierei, obținând Stanley Cup cu formația din Detroit, la chiar sezonul de debut în elita hocheiului mondial. A mai trecut prin NHL, pe la echipe cum ar fi Chicago Blackhawks (1953-1954) sau Philadelphia Flyers (1967-1969).

A jucat pe post de fundaș și s-a remarcat prin duritatea și agresivitatea de pe gheață. Porecla sa, The Rock, a fost una sugestivă pentru modalitatea de abordare a jocurilor. Recunoscut și pentru stilul său unic de utilizare a crosei în bătăi pe post de suliță, Zeidel a strâns o sumă record de minute de penalizare, 3144.

Jucător de mâna stângă, Zeidel a fost implicat în martie 1968, într-o bătaie cu un adversar de la Boston Bruins, Eddie Shack, care a fost atât de sângeroasă încât a rămas între episoadele legendare ale ligii. După aceea, a încercat fără succes, până la finalul carierei din 1969, să își refacă imaginea de ”bătăuș”.

În timpul petrecut în AHL, eșalonul anticameră al NHL, a mai obținut un trofeu major. În 1964 a câștigat Calder Cup, distincție oferită campioanei din AHL, cu formația Cleveland Barons.

Rebelul hocheist cu origini românești ne-a părăsit în 2014. Lazarus Larry The Rock Zeidel a murit în vara acelui an, pe data de 17 iunie, la vârsta de 86 de ani. Conform rapoartelor medicale, decesul a survenit în urma unor complicații apărute la inimă.

Pe de altă parte, mă folosesc de ocazie să demontez ipotezele unor colegi din presă, care susțin că actualul star al formației Toronto Maple Leafs, Jeoffrey Lupul, ar avea origini românești. Hocheistul însuși a susținut într-un interviu pentru media nord-americană că bunicii săi paterni provin din teritoriile bucovinene, înglobate actualmente în Ucraina. Teoria este susținută și de numele său, care probabil provine din românescul Lupu, articulat, așa cum s-a întâmplat în fostele republici sovietice, cu numele și denumirile românești.

Într-un episod viitor voi vorbi despre un hocheist profesionist, cu origini românești, care este campion mondial de seniori, iar căutările mele se concentrează pe loturile campioanelor olimpice, în speranța că voi găsi vreo urmă românească să întregim Triple Gold Club.