/Meci de baschet de liga secundă cu tribune pline

Meci de baschet de liga secundă cu tribune pline

Pe data de 22 decembrie 2017 am asistat la un meci de baschet din Liga I masculină, la București, la Sala Agronomia. Vă veți întreba de ce am scris așa de târziu despre acest eveniment și am să vă răspund, sper, cu un argument logic. Dacă aș fi compus acest material înainte de Crăciun, mai mult ca sigur nu ar fi avut impactul scontat. Așa însă, sper că va fi văzut și apreciat de cât mai mulți dintre pasionații de sport.

Revenim la momentul feeric dinaintea vacanței. În fața unei săli arhipline, două echipe studențești, CSU Agronomia și CSU Știința, ambele din București, au prestat un baschet peste nivelul mediu al eșalonului secund. Spectacolul a fost întregit de o tribună arhiplină, imaginea atașată fiind dovada. Cele două echipe aveau suporteri care își încurajau favoriții de pe parchet, iar dacă vă gândiți că masele au fost aduse cu forța, precum pe vremea comenzilor comuniste, vă înșelați. Studenții tocmai plecau în vacanță, deci cei din provincie clar nu ar fi fost de oprit în sală.

Rezultă că spiritul celor două cluburi sportive universitare s-a coagulat în rândul studenților de la universitățile pe lângă care, teoretic, funcționează. Cei de la Știința erau dotați și cu fulare galben-negre, culorile tradiționale ale clubului, semn că și la capitolul marketing s-a lucrat și se lucrează intens.

Scorul, trebuie precizat, a fost de 59-51 pentru Știința, echipa respectivă obținând calificarea, astfel, în grupa semifinală a Ligii I masculine de baschet.

Concluzia pe care am tras-o a fost că sportul universitar este, cel puțin în Capitală, factorul (re)declanșator al sportului românesc. Dacă suporterii se confundă organic cu echipele lor, dacă sportivii și susținătorii au ca numitor comun o emblemă (Agronomia ori Știința de pildă) atunci sportul românesc mai are șanse de salvare.

M-a bucurat că la meciul de baschet la care fac referire au fost, în sală, și reprezentanți ai Federației Sportului Școlar și Universitar, ori ai Ministerului Educației Naționale, instituții care organizează și finanțează sportul universitar. Sigur că nu trebuie să visăm la NCAA, însă baza sportului bucureștean poate fi redefinită pe structură universitară.

Să nu uităm și ce mare lovitură a însemnat, în epocile respective organizarea unor evenimente de amploare precum Universiada de iarnă (Poiana Brașov 1951), Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților (București 1953) ori Universiada de vară (București 1981). Infrastructura, apetența către sport, performanțele ulterioare s-au hrănit din aceste evenimente.

Gaudeamus Igitur și La Mulți Ani!