/Despre grupele CM din Rusia 2018

Despre grupele CM din Rusia 2018

Promiteam după tragerea la sorți a grupelor Campionatului Mondial de fotbal din 2018, să revin cu alte analize. Aici încercam să vă stârnesc interesul http://cristianfrisk.ro/2017/12/01/tragere-la-sorti-pentru-cm-rusia-2018/.

Anunțata mea trilaterală se va reduce însă la  doar două episoade, cu scuze că acest al doilea vine la mai bine de o lună de zile distanță.

Voi relua, așadar, sinteza grupelor stabilite pentru Campionatul Mondial de fotbal, organizat în premieră de Rusia.

Grupa C pare a fi a Franței. Numai că, meteahnă veche, cocoșii galici se pot lesne încurca de Australia, care este din ce în ce mai bună, ca să nu mai pomenim de Peru și Danemarca. Așa că nu aș plasa formația din Hexagon pe prima poziție în listă, seria fiind foarte echilibrată. Opinez doar că măcar o națională europeană de aici va fi eliminată dacă nu cumva surpriza va fi și mai mare.

Grupa D are o configurație foarte interesantă: Argentina, Islanda, Croația și Nigeria. Am o singură certitudine, aceea că islandezii vor fi pe ultimul loc. Surpriza de la Euro 2016 nu mai este posibilă, mai ales că vor întâlni echipe tehnice. Cele două locuri de calificare se vor împărți între Argentina, marea favorită, dar și Croația sau Nigeria. Cred până la urmă că africanii vor rămâne pe afară, după cele trei etape din grupa preliminară.

Grupa E seamănă trasă la indigo cu precedenta. Avem o forță sud-americană, Brazilia, alături de două europene, Serbia și Elveția, de valoare aproximativă. Costa Rica poate fi din nou furnizor de spectacol și surprize, dar totuși văd Brazilia și Serbia calificându-se mai departe.

În Grupa F Germania și Suedia reprezintă Bătrânul Continent, în timp ce Mexic și Coreea de Sud întregesc patrulaterul. Nemții sunt nemți și vor ieși din grupe, în timp ce sud-coreenii nu au făcut nicio ispravă, în istoria lor, la turneele finale de Campionat Mondial. Rămâne ciocnirea celor două școli antagonice de fotbal, nordică și latino-americană, pentru al doilea bilet de optimi.

În Grupa G vom avea un duel cap de afiș foarte interesant, între Belgia și Anglia. Panama și Tunisia nu pot fi mai mult decât out-sideri. Panama are singurul jucător de Liga I în lot, pe portarul dinamovist Penedo. Foarte puțin pentru fotbalul nostru, ale cărei pretenții, observăm, sunt super-reduse.

În fine, Grupa H nu are nume sonore în componență. Polonia, Senegal, Columbia și Japonia sunt fiecare echipe ambițioase, dar care au avut șansa de a evita echipe mari pentru faza grupelor. Ce va fi, cred că nici cel mai inspirat parior nu poate ghici.

Campionatul Mondial din Rusia va fi influențat, mai mult ca sigur, de desfășurarea într-o țară de mari dimensiuni în care distanțele sunt mari și, pe deasupra, mai traversează și diferențe de fus orar. Așa că acest aspect s-ar putea observa, de la meci la meci, în fluctuația de formă a echipelor și a jucătorilor. Mondialul va merge din Kaliningrad până în Siberia, de la Moscova la Soci, ori de la fosta capitală imperială, St. Petresburg, la Kazan, ca să fixăm doar câteva repere geografice.

Mondialul din Rusia poate fi văzut pe TVR, dar și pe Moldova 1, cu comentariul în limba română.

Regretul că echipa națională a României nu va fi prezentă este mare, iar satisfacția urmăririi fără implicare de suporter, chiar de la microfon, este doar de sorginte platonică.

La Mulți Ani!