/Dezvăluire! Ce a determinat-o pe Adina Popescu să plece în Nepal

Dezvăluire! Ce a determinat-o pe Adina Popescu să plece în Nepal

De regulă mă feresc de termeni pompoși ca senzațional, nemaivăzut, nemaiîntâlnit. Evit chiar și folosirea unui termen decent, c exclusiv, deși poate unele informații pot fi astfel catalogate. Nu știu nici dacă, în preajma sărbătorilor, este momentul să scriu și să răscolesc o tragedie. De aceea vreau să cer scuze, încă din primul paragraf, celor care poate vor găsi nepotrivit materialul, ori celor cărora le va provoca suferință.

Am să scriu despre o fată pe care am cunoscut-o după plecarea în Marea Călătorie. Adina Popescu, la doar 26 de ani, pierea în vara lui 2016, în luna iulie, ucisă de marea provocare de a escalada Himalaya. La vremea producerii dramei am scris pe www.rugby.ro, anunțând că practicase sportul cu balonul oval, la CS Agronomia București. Apoi am anunțat intenția conducerii CS Rapid București, Adina fiind rapidistă, de a găzdui, la solicitare, în termeni de gratuitate, o competiție memorială pe Stadionul ”Valentin Stănescu-Giulești”. Numai că solicitarea, până acum, nu a venit…

Pe Adina Popescu, așa cum am afirmat, am întâlnit-o doar de câteva ori, la meciuri de rugby, fără a avea propriu-zis un dialog cu ea. Absolut întâmplător însă, am aflat apoi ceea ce a determinat-o să plece în pelerinajul din Nepal, de unde…

Adina Popescu își planificase și pregătise de multă vreme această călătorie, ea fiind o aventurieră desăvârșită. A cumpărat bilete de avion într-o perioadă totalmente contraindicată, cea a musonilor. Nefiind sezon turistic, automat că toate prețurile erau cu mult mai mici. Însă nu latura materială a fost cea hotărâtoare.

Adina Popescu visa să meargă singură pe Himalaya, fără șerpaș, fără călăuză, fără ajutor. În plus, avea și o relație sentimentală serioasă, pe care o vedea, ulterior, transformată în căsnicie. Acesta a fost și motorul care a determinat-o să forțeze Destinul. A vrut să ajungă acolo unde și-a dorit, înainte să se dedice vieții de familie, să devină mamă și soție, lucru care, fără demonstrație, ar fi făcut mult mai dificilă ascensiunea pe masivul muntos.

Stihiile naturii s-au dezlănțuit însă, iar restul poveștii îl știți. Veți crede că a fost vorba, poate, de inconștiența fetei, aspru pedepsită de Muntele Ucigaș. Vin în apărarea Adinei spunând că ea a practicat ani de zile orientare sportivă, fiind, conform celor de la CS UNEFS București, una dintre cele mai bune și mai talentate la această disciplină care îți solicită, deopotrivă, fizicul și psihicul într-o perfectă armonie.

Până la urmă nici nu mai contează. Totul se reduce la nivel de argument, iar în urma Adinei Popescu a rămas o familie pe vecie îndurerată. Lumea sportului a pierdut un om dedicat, al cărui comportament, dacă ar fi multiplicat, cu siguranță am fi altundeva.

Odihnește-te în pace Adina Popescu! Ai dovedit un curaj extrem, o ambiție de fier și, de dincolo de limitele vieții, continui să ne dai exemple…