/Dinamo – Steaua! Derby dezolant…

Dinamo – Steaua! Derby dezolant…

Poate este de vină doar ”recuperarea” dificilă de după Sărbători, însă astăzi am trăit una din marile mele dezolări. Am fost, la Sala Dinamo din București, la un așa-zis derby al sportului românesc: Dinamo – Steaua la baschet masculin.

Dinamoviștii s-au ținut de adversarii din Ghencea doar în primul sfert, când tabela a indicat 28-25 pentru militari, după un coș de trei puncte pe ultima secundă. După aceea Dinamo a mai respirat vreo 4 minute, apoi a cedat pasul.

Tribunele goale, jucători fără nerv, pentru care marea rivalitate este doar un concept abstract, greșeli tehnice cu nemiluita, de ambele părți. Cam așa a arătat un derby dezolant, la început de an. Nici faptul că Steaua a marcat o sumă record de puncte, 119, nu mă face să-mi schimb părerea. Noroc că am pătruns o clipă pe târâmul cifrelor, pentru că uitasem de scor: 119-66 pentru Steaua.

Până la urmă, fațada baschetbalistică acoperă probleme de fond foarte grave. Societatea românească, în special cea bucureșteană, pare hotărâtă să distrugă cei doi piloni de rezistență pe care s-a sprijinit și se sprijină sportul din România. Nu vreau să fiu partizanul unor creații comuniste, dar, la momentul acesta, prin comasarea valorilor, Steaua și Dinamo sunt anticamere de valoare ale loturilor naționale la aproape toate disciplinele sportive. Iar noi, românii, părem gata să desăvârșim opera distructivă. De ce?

Referitor la lipsa de asistență, aș putea spune că în urmă cu nu mai mult de un deceniu, o bilaterală de atletism Steaua – Dinamo sau un meci de fotbal la copii între cele două deja isca ”sămânța de scandal”. Acum suporterii par a fi dat bir cu fugiții.

Ce derby poate fi acesta?

Concluzia unei seri triste, pe care o consider aproape pierdută? Pentru prima dată m-am simțit prizonierul mistuitoarei mele pasiuni aceea de a face jurnalism sportiv în limba română. Cred că peste 10 ani nu va mai fi nevoie nici de cineva care să practice această meserie.