/Despre înot de la Bacău până în America

Despre înot de la Bacău până în America

În aceste zile, la Bacău, sub oblăduirea Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, au loc Campionatele Naționale de înot pentru seniori, tineret și juniori.

Primul record național stabilit a fost cel al talentatului băcăuan Daniel Martin, care la 100 metri fluture a reușit timpul de 53:97 secunde, îmbunătățindu-și astfel performanța pe care o deținea de anul trecut, cu 32 de sutimi. Martin este un copil foarte serios, născut pentru înot și căruia îi prevăd un mare viitor. El se descurcă foarte bine și la spate, așa că poate fi un polivalent pentru lotul național al României.

Dacă mă gândesc că Huszár Ingrid merge foarte bine pe probele de 50 și 100 metri bras, dar și că la Bacău a abordat complexa cursă de 400 metri mixt, aș putea trage o oarece concluzie că și probele tehnice (bras și fluture) vor scăpa de statutul de Cenușăreasă în România.

Mă refer în special la juniori, acolo unde Iulia Dascăl, participantă la 13 ani la Jocurile Olimpice de la Rio, este o speranță care confirmă deocamdată pentru procedeul liber, iar la spate, specialitate românească se pare, avem o nouă înotătoare, Raluca Artene de la Sf. Gheorghe care promite.

Numele ce ar trebui menționate, sportivi și antrenori, sunt mai multe, dar ar fi poate nelalocul ei o enumerare de rezultate. Cert este că, în absența unor staruri, Naționalele de la Bacău strâng crema înotului românesc și reprezintă un punct de sprijin substanțial pentru viitor.

Iar dacă vedetele Robert Glință și Cătălin Ungur nu sunt în orașul bacovian, ei au motivații argumentate. Concomitent, în America au loc puternicele Campionate NCAA. Robert Glință (foto primul din dreapta), a câștigat cu ștafeta Universității South Carolina proba de 50 yarzi mixt, el fiind indiscutabil titularul spatelui.

La aceeași probă, spate, colegul său de lot național Cătălin Ungur, de asemenea student peste Ocean, a realizat cel mai bun timp din competiție pe 50 yarzi spate, 20:64 secunde, în echipa Universității din Utah. Ungur a reușit al doilea timp pe distanța și procedeul respectiv, din întreaga istorie a Campionatelor NCAA.

Aș spune că înotul, iar ca derivat complementar polo-ul, ar trebui să fie sporturile cele mai populare pentru noua generație. Curățenia, igiena personală, dezvoltarea fizică și sculptura corporală prin angrenarea tuturor grupelor musculare, ar trebui să fie tot atâtea imbolduri pentru părinți de a petrece ore relaxante la bazin, înotând alături de copiii lor.

Iar dacă înotul acoperă latura sporturilor individuale, deci al dezvoltării personale, polo-ul, mai ales pentru că apare și mingea, asigură latura spectaculară și atinge un punct nevralgic al societății: cooperarea și munca în echipă. Combinația celor două, investiția în ele pentru viitor, popularizarea lor agresivă, ar trebui să fie ”must”-uri pentru factorii decizionali.

 

TAGS: