/Necalificare meritată pentru fotbaliștii U19

Necalificare meritată pentru fotbaliștii U19

Echipa națională U19 a României, dovedind o lipsă crasă de inteligență și educație, a pierdut calificarea la turneul final al Campionatului European, rezervat acestei categorii de vârstă.

Ne-a bătut Ucraina în meci decisiv, la Ploiești, cu 2-1, deși nouă ne era bun și egalul. Că am ratat primul loc al acestei grupe de calificare este una, dar modul cum am făcut-o înseamnă altceva și este, de fapt, o dureroasă reflectare a societății noastre submediocre.

Rândurile de mai jos mi-au germinat în minte încă din minutul 75. Jur! Mă gândeam însă că iarăși voi fi denumit un tip conflictual, care nu este niciodată mulțumit. Deh, doar în minutul 75 eram calificați, după ce Moruțan deschisese scorul. Îmi răsuna în urechi titlul cu calificarea amară pe care l-am folosit la rugby…

Ce o fi fost în mintea vedetei de la Botoșani, Olimpiu Moruțan? După ce în fața porții adverse s-a împiedicat în minge și a marcat involuntar, marele fotbalist s-a bucurat indecent pentru o asemenea reușită de ”kinogramă”. Negândind că mai are un galben, și-a dat jos tricoul, gest pentru care regulamentul te penalizează fără discuție. Pac, al doilea galben și afară.

Apoi a intervenit ”geniul” antrenorului Adrian Boingiu, care a comandat defensivă pe două linii. Cu toată supraaglomerarea noastră, ucrainienii au egalat la o fază în care au avut superioritate numerică în careul nostru, apoi au marcat golul decisiv în prelungiri, după  minge la care căpitanul lor, transformat de conjunctură din fundaș central în vârf, a înscris fără marcaj din careul nostru. Apoi cum e cu defensiva domnule antrenor?

Păcat de portarul Vlad, care chiar a făcut un meci mare și a mai scos alte mingi periculoase. Asta a fost, am ratat o nouă calificare. Nu e nici prima, nici ultima. Dar gesturile astea de needucați mă cam scot din sărite. Tricoul e prea strâmt pentru Moruțan, iar pe final, ca să îmi confirme că nu a fost întâmplare, Neciu își lovește adversarul și ia roșu direct.

Fraților! Până nu ne vom întoarce și pe la școală (a vieții și aia unde se învață literele) nu vom avea sport de performanță! Nici la fotbal, nici altundeva!

Să știți că problema educației nu ne atinge doar pe noi. Mai devreme, în această după-amiază, în aceeași grupă de calificare au jucat Serbia și Suedia, un fel de amical oficial, ambele fiind fără șanse. La Buftea, meciul curgea liniștit, însă s-a încins incredibil pe final. Un sârb a fost eliminat direct pentru scuipare, iar un suedez a ratat de două ori penalti în minutul 90. După un șut slab, pe centru, apărat de portar, lovitura de pedeapsă s-a repetat deoarece goal-keeperul sârb a părăsit linia porții. Același atacant viking a încercat apoi scărița și s-a terminat 3-2 pentru sârbi.

Deci cu alte cuvinte au și alții proștii lor.

Dar noi, suporterii care am crescut cu echipa națională a României drept emblemă, ce vină avem?

foto: sport.ro