/Leinster regina Europei

Leinster regina Europei

Pe San Mames din Bilbao a avut loc aseară finala Cupei Campionilor Europeni la rugby. Irlandezii de la Leinster au obținut  victorie ”cinică” 15-12, în fața celebrei Racing Metro 92 Paris. Francezii, în ciuda unei cărți de vizită impresionante, rămân o echipă fără vreun trofeu continental în vitrină.

Meciul a însemnat o luptă acerbă pentru fiecare palmă de teritoriu. Jocul s-a disputat la mijloc, placajele fiind principalele exerciții aplicate în acest meci în care nu s-a marcat nici un eseu.

Câteva considerații, mai degrabă de ordin statistic, sunt, cred, interesante. Dan Carter, celebra uvertură a parizienilor, dublu campion mondial cu All Blacks, își anunțase retragerea la finele acestui sezon. El însă a fost înlocuit de către Remi Tales, în lotul convocat, din cauza unei accidentări. Tales a ratat dropgolul care putea trimite partida în prelungiri, la ultimul atac francez. Dan carter a jucat accidentat în finala CCE din 2016, pierdută de RM cu 21-9, în fața lui Saracens, așa că rămâne fără trofeul european în palmares. Apropo, Racing Metro este la a doua finală fără eseu marcat, pe care o pierde în Cupa Campionilor Europeni.

De partea cealaltă, sunt patru jucători care au câștigat a patra oară Cupa Campionilor Europeni: Cian Heally, Devin Toner, Isa Nacewa și Johnny Sexton. Este un record egalat, deoarece Cedric Heymans (Toulouse) și Frederic Michalak (Toulouse și Toulon) au și ei câte patru trofee cucerite. Irlandezii pot fi însă un pic deasupra, deoarece au câștigat și o Cupă Challenge.

Isa Nacewa a anunțat că se va retrage la finele acestui sezon. Căpitanul fijian al lui Leinster a fost decisiv pentru acest triumf. După ce Sexton a ratat două lovituri de pedeapsă pe final, el a preluat rolul de buteur și a marcat de două ori, ducând tabela la 15-12. Născut la Auckland, în Noua Zeelandă, Nacewa a jucat o singură dată în selecționata Insulelor Fiji, suficient pentru a nu mai fi eligibil în altă parte. Nacewa va mai servi însă echipa irlandeză în cel puțin un meci, semifinala de Pro 14, cu marea rivală Munster. Deoarece calendarul celor de la Leinster nu se încheie la finala Cupei campionilor Europeni, iar Nacewa, care a câștigat un titlu Pro 12, dorește, cu siguranță, încă un titlu major înainte de plecarea acasă.

Foarte puțină lume, observ, vorbește despre performanța lui Leo Cullen. La doar 40 de ani, fostul căpitan al Irlandei este primul antrenor din lume care obține Cupa Campionilor Europeni din dublă ipostază: jucător și antrenor. Cullen a fost în teren la precedentele trei trofee, iar acum, ca antrenor principal, bifează deja o relație specială cu trofeul lângă care s-a fotografiat. Cullen a jucat pentru Leinster încă din școală, la echipele de juniori.

Superb gestul francezilor care au intrat pe teren purtând băști pe cap. Ei astfel și-au atras simpatia publicului local, din Țara Bascilor.  Pe San Mames s-a jucat cu casa închisă, așa că asistența totală la meciurile acestui sezon de CCE a depășit un milion, ceea ce înseamnă un nou record.

Jamison Gibson-Park, mijlocașul la grămadă, cucerește Cupa Campionilor după Super Rugby cu Hurricanes, în 2016.

Aș mai scrie o grămadă despre această finală fără eseuri, dar trebuie să mă pregătesc de meciul de oină de azi.

Ne auzim…