/Matinal în matriarhat

Matinal în matriarhat

Azi, duminică 1 iulie 2018, am avut o surpriză foarte plăcută. Alina Chiriac-Ivașcu m-a invitat în ultima oră de Matinal, la Radio Moldova Actualități, să discutăm despre Campionatul Mondial de fotbal. Ca de fiecare dată când vine vorba de unde hertziene, răspund cu mare plăcere. Eh! Ale copilăriei amintiri…

A ieșit vreo jumătate de oră de dialog absolut neconvențional. Nu știu dacă este așa, dar am impresia că maximum două întrebări erau pregătite dinainte de Alina. Restul a fost doar o discuție liberă, în care foarte puțin s-a vorbit despre fenomenul fotbalistic în sine. Mai degrabă discuția s-a axat pe vizibilitatea acestuia în societate, pe conduita vedetelor, pe beneficiile pe care Mondialul ar trebui să le lase în urmă, etc.

Super tare a fost partea de discuție deschisă de Alina care mi-a spus că ”la tronsonul respectiv de emisiune suntem în matriarhat”. De aici a pornit o comunicare referitoare la faptul că femeile sunt tot mai mult consumatoare de fotbal, de sport în general și că ele practic devin o latură esențială a întregului produs.

Nu au lipsit nici momente absolut spontane. Alina îmi spune că sunt acolo între trei femei, iar eu făcând ochii roată în jur am întrebat dar unde este a treia, deoarece nu vedeam decât două împrejur. Tot gazda mea m-a întrebat de ce nu comentează și femeile fotbal, deoarece țipă mai tare, aspect cu care am fost de acord. Am discutat despre domnișoara care deja a debutat la microfon, dar și despre sporturi care sunt comentate în general de femei.

Nu putea lipsi paranteza eminesciană, așa că am discutat despre probabil afirmația care le-a rămas tuturor moldovenilor în minte, cea despre Eminescu la meciul Portugalia – Spania.

Cireașa de pe tort, spre finele emisiunii, a fost un telefon primit de la domnul Suveică din Dondușeni. Nu aș putea reda exact cuvintele acestui om, însă esența a fost că, dumnealui fiind nevăzător, apreciază foarte mult cum i se transmite Mondialul. Mesajul, deși mă consider un om relativ aspru, m-a răvășit…

Concluzia este că mi-am început tare frumos această duminică muncitorească. Diseară la 17.00 suntem pe noul Lujniki, pentru Rusia – Spania, apoi cred că trag o fugă la Hîncești să văd în lumina reflectoarelor Petrocub – Zimbru. Desigur că astăzi Croația este favorita mea. Nu mă întrebați de ce. Pur și simplu!

Duminică așa cum v-o doriți!