/Samoa – Fiji, finala Mondialului U20 la rugby

Samoa – Fiji, finala Mondialului U20 la rugby

Astăzi a fost zi de rugby (și încă mai este…).

Pe Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf” din București au loc meciurile ultimei etape din faza grupelor, la Campionatul Mondial U20, a doua divizie valorică. M-am delectat întâi cu o victorie a celor din Samoa, cu 41-28 în fața Namibiei. Jocul însă a fost foarte interesant. Namibienii au jucat frumos, cu multe off-load-uri, însă apărarea samoană a reușit să îl contracareze, cam din minutul 30 încolo, pe uvertura Denzo Brouwer, de care cu siguranță vom mai auzi.

Rapiditatea specifică Pacificului și-a spus cuvântul și mi-a dat peste cap pronosticul. Spusesem că va fi un meci echilibrat, iar diferența se va face la uverturi. La pauză Namibia a condus cu 18-15, dar Samoa a avut 41-21, cu luxul permis de a primi trei galbene pe final.

În cealaltă grupă, Fiji a învins Canada cu bonus ofensiv, 53-26. Surprinzător, canadienii au început excelent și au condus cu 20-7 la pauză. La fel de surprinzător, în minutul 20 toată tripleta de linia întâi fusese schimbată tactic. Apoi și fundașul însărcinat cu tentativele de țintă a fost scos tactic, până la pauză, iar în teren a apărut un linia a III-a de maximum 1,70, Ingolsby, altfel foarte bun.

Pe acest fond, al prospețimii aduse de banca fijiană în mitanul secund, eseurile au curs. Canada a avut superioritate numerică în startul reprizei a doua, dar nu a fructificat nici măcar cu lovituri de pedeapsă, iar pe final nord-americanii au lăsat brațele jos.

Vom avea deci o finală sută la sută din Pacific. Samoa – Fiji, duminică 9 septembrie ora 19.00, este primul meci între două naționale din ”aria protejată a rugby-ului” care se desfășoară în România. Ce coincidență, Samoa și Fiji trag cortina peste actuala structură arhitectonică, după aceea arena urmând a fi modernizată.

La meciuri a asistat și președintele World Rugby, fostul căpitan al Angliei Bill Beaumont. Am beneficiat de plăcuta companie a jurnalistului româno-britanic Petru Clej,dar am și supărat doi oameni în plimbările mele pe stadion. Întâi pe Vlad Iordăchescu, deoarece am urinat în loc nepermis muritorilor de rând (în toaleta din sediul FRR fără a avea calitate oficială), apoi pe Marin Moț căruia i-am spus că o combinată Samoa-Fiji la U20 câștigă lejer campionatul național de seniori. Domnia sa nu a fost de acord cu această ipoteză.

Acum se joacă Uruguay – Portugalia, fundașul lusitanilor, sătmăreanul Gabriel Pop fiind unul dintre cei mai buni. În închidere, de la ora 19.00, sper în victoria Stejăreilor cu Hong Kong. Pop a și marcat primul eseu portughez, europenii având 5-3.

Rugby-ul rămâne cel mai frumos sport…

Credit foto: Petru Clej