/Noul ”Fercu” vorbește portugheză

Noul ”Fercu” vorbește portugheză

Am asistat uimit la prestația excepțională a fundașului portughez Gabriel Pop, în partida pe care lusitanii au câștigat-o cu Uruguay, a Mondialul U20 de la București.

Auzisem că între portughezi este un băiat plecat acum 8 ani, alături de familia originară din Satu Mare. Nu mi-a fost greu să îl remarc, în condițiile în care a marcat primul eseu portughez printr-o intercalare de manual, urmată de o fentă de pasă spre aripă, depășirea omului din fața sa și plonjonul în terenul de țintă. Apoi am văzut un Pop cu o excelentă dispoziție de joc, dar și cu o maturitate ieșită din comun pentru un copil de nici 20 de ani.

Plasamentul său nu a dat greș niciodată, placajele au fost decise, pasele precise, fără teamă de contacte și, în plus, o luciditate rar întâlnită. Jocul de picior la fel, bun, a completat acțiunile gândite în profunzime. Viteza de deplasare și explozia i-au completat detenta și priza la balon astfel că, după fiecare recepție a șuturilor înalte, lusitanul Pop nu pierdea o secundă pentru declanșarea contraatacurilor.

Altruist, el a pasat deseori către coechipierii plasați mai bine, însă a dovedit că are știință nativă de a alege unghiurile cele mai bune de atac.

De aceea mi-am permis o comparație cu Fercu, care, în epoca actuală, este un fundaș imaginativ, diferit de restul alor noștri. Numai că, timpul va demonstra, poate pentru Gabriel Pop comparația nu va fi una comodă. Mi se pare mai inteligent decât Fercu și (aici sunt convins) este mai bine clădit, neavând de luptat și cu fragilitatea care face casă bună cu accidentările.

Gabriel Pop, intervievat la finalul meciului de Petru Clej, a spus cu mult bun simț că se bucură pentru victorie, obiectivul Portugaliei fiind atins, acela de a intra în primele 4.

România va juca împotriva Portugaliei, pe 3 noiembrie, un meci pentru evitarea retrogradării. Este prematur să ne gândim la Pop în naționala lusitană, dar, cu siguranță, rugby-ul nostru ar avea nevoie de el. Pentru jocul său, dar mai ales pentru mentalitate.

Să fii sănătos copile și să ajungi mare rugbyst. Indiferent de tricoul pe care vei alege să îl porți la seniorat…

PS poate cei din Club 16 mă ajută cu traducerea în portugheză a acestui material!

TAGS: