/In memoriam Lokomotiv Yaroslavl

In memoriam Lokomotiv Yaroslavl

Programul zilei de 7 septembrie nu se va schimba, pentru locuitorii și iubitorii de hochei din Yaroslavl, niciodată. Este o zi neagră pentru istoria orașului și a echipei de hochei pe gheață, emblematică pentru localitatea situată la 250 de kilometri nord-est de Rusia.

În 2011, pe 7 septembrie, echipa pleca spre primul meci al sezonului de KHL, cu avionul. Accidentul aviatic a fost devastator, toți membrii echipei pierzându-și viața. Singurul care inițial a supraviețuit, Aleksandr Galimov, s-a stins și el într-un spital, la câteva zile. Galimov a marcat și ultimul gol al echipei înainte de tragedie, într-o victorie cu 5-2 contra celor de la Torpedo, în meciurile de pregătire dinainte de startul campionatului.

Pe 7 septembrie, la Yaroslavl a fost oficiată o slujbă de pomenire a hocheiștilor decedați, iar apoi familiile și localnicii, alături de conducerea au depus flori la Monumentul dedicat celor dispăruți, din fața Patinoarului ”Arena 2000”. Pe apele râului Volga, în locul unde a căzut aeronava, au fost lansate lumânări plutitoare.

La ora locală 16.00, șoferii au claxonat timp de un minut, așa cum s-a instituit tradiția, iar la Biserica din Tunoshna, localitatea unde este aeroportul de pe care s-a decolat, au bătutu clopotele.

O zi mai devreme, pe 6 septembrie, în KHL, Lokomotiv Yaroslavl se impusese cu 4-2 în fața celor de la Salavat Yulaev, victoria fiind dedicată memoriei victimelor tragediei aviatice.