/Turris – Craiova: mai frumos nu se putea

Turris – Craiova: mai frumos nu se putea

Stadionul din Turnu Măgurele este cel pe care prima dată am călcat în viața mea. Îmi aduc aminte că încă din copilărie efectiv savuram transmisiunile radiofonice de la ”Fotbal minut cu minut”. Cu cine am ținut prima dată? Cu Dinamo! La fel ca tata…

M-am mutat la Steaua după o semifinală de Cupa României încheiată cu 5-0 în favoarea militarilor. Așa am avut marea șansă ca în perioada de glorie a Stelei să fiu suporter roș-albastru și să mă bucur fantastic de câștigarea Cupei Campionilor Europeni și a Supercupei Europei. În paralel continuam să merg și la meciurile Chimiei sau ale Cetății Turnu Măgurele.

Turnenii își aduc aminte, probabil, de o partidă teribilă la județ, în care Cetatea a învins cu 19-0 pe Flamura Roșie Buzescu. Jucătorii aflaseră de un pariu al prea chivernisitului conducător nea Gelu Mircea, care mizase contra unui amic că va învinge cu 20-0. Așa că s-au oprit la 19…

Pe măsură ce am crescut, am devenit neutru. Adică de fapt am început să respect o categorie de echipe pe care mai târziu aveam să le denumesc clasice: Sportul Studențesc, Universitatea Craiova, Universitatea Cluj, Progresul, Rapid, Steaua, Dinamo, Politehnica Iași, Politehnica Timișoara, Petrolul Ploiești. Cele cu tradiție, cu istorie, cu lipici la public. Întâmplarea a făcut să le studiez tuturor istoria și acum să par că sunt foarte documentat.

Între timp părinții mei s-au mutat de la Turnu Măgurele, dar Stadionul care atunci se numea Chimia mi-a rămas în suflet. Acum, parcă nu se putea mai frumos, Turris Oltul Turnu Măgurele va întâlni în optimile de finală pe Universitatea Craiova, în Cupa României.

Este un derby al Olteniei? Într-un fel da. Granița istorică a Olteniei se oprește undeva pe la Islaz, la vărsarea Oltului în Dunăre. Numai că perfectul simplu ”emite” mult peste această graniță, așa că și teleormănenii sunt un fel de oltenași. Deci este un derby, mai ales că la Turnu Măgurele proporția dintre steliști, dinamoviști și craioveni era, pe vremea copilăriei mele, egală.

Marius Baciu mi-a confirmat că va veni cu mine, dacă va fi cazul, să comentăm împreună Turris – Universitatea, un meci pe care doresc mult să îl văd implicat fiind. Adică un fel de suporter al fotbalului, înarmat timp de 90 sau 120 de minute cu microfon. Marius Baciu este cel care a pus piatra de temelie a echipei turnene, înainte de a veni la Juventus.

De ce scrisei eu toate astea? Nu știu! Doar am simțit nevoia…